01 jún AMIT A CUKORRÓL FELTÉTLENÜL TUDNI KELL!

5 JÓ DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL A CUKORRÓL!

Édes élvezet, a hétköznapjaink része, szeretjük, függünk tőle, vágyunk rá! De vajon mit tudunk még a cukorról?

Amikor cukorról beszélgetünk, alapvetően hajlamosak vagyunk annak negatív hatásaira gondolni. Pedig a cukor fogyasztására is igaz, hogy az arany középutat választva nem kell teljes mértékben száműznünk étrendünkből, még ha az életmódváltás mellett is döntöttünk. A cukornak – természetesen mértékkel fogyasztva – megvannak a maga jótékony hatásai. Nézzünk most ezekből néhányat, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül mondhassunk igent ezekre a mennyei cukiságokra!

AZOK A FRÁNYA KALÓRIÁK

A cukornak magas a kalóriatartalma, ezen nincs is mit szépíteni. A test működéséhez viszont kell a fűtőenergia, amit a cukor biztosít. A hagyományos cukor ugyan gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és bár azonnali, de rövid távú löketet ad a szervezetnek. De ki bánja, ha ilyen tündéri szívecske formájában landol kávéscsészénk tőszomszédságában? Arról nem is beszélve, hogy a cukor 4 kcal/gramm kalóriatartalommal bír, ami ezeknél a vicces, szerethető és egyedi kis figuráknál összesen 16 kcal-t jelent cukiságonként. Na pontosan az ilyen „elhajlásokra” van a már sokak által kedvelt és használt #férjenbele, hiszen nem ez a cukor mennyiség az, ami a problémákat alapvetően okozza.

Cikk4_5jodologamitnemtudtal_1

DIABÉTESZ

Tudósok állítása szerint a cukorbetegségre való hajlam genetikai eredetű, velünk születik. Csak rajtunk múlik, hogy étrendünkkel és életmódunkkal hogyan támogatjuk ezt a fajta betegséget és tartjuk kordában vércukorszintünket. A rossz ételek, a nagymennyiségű cukor és zsírok fogyasztása negatívan hat a hasnyálmirigy működésére, ettől függetlenül a cukornak ugyanúgy szerepe van szervezetünk működésében. Csak a hogyant és a mikort kell jól kialakítani, illetve a legfontosabbat: hogy mit viszünk be táplálékként.

RAGYOGÓ BŐR

A cukorban található glikolsav a maga összes jóságával támogatja egészségünket, és ragyogóvá teszi bőrünket. Ha cukrot fogyasztunk – nyilván nem négy kamionnyi mennyiségűt -, az előbb említett glikolsav segít eltüntetni a bőrhibákat, és biztosítja a bőr szerkezetének „olajozott” egyensúlyát.

VÉDD MAGAD!

Cukor helyett sokan különböző szirupokat használnak, hogy ételeiket, italaikat édesítsék azt gondolva – rosszul -, hogy a cukrot kiiktatva étrendjükből végtelenül egészségesen táplálkoznak. Érdemes megnézni ezen alternatívák összetevőit, érdekes adatokat találunk a címkéken. A szirupok szénhidráttartalma legalább ugyanolyan magas – ha nem magasabb -, mint a cukoré, ráadásul problémát okozhatnak az emésztésben. Hát akarjuk mi ezt, amikor itt vannak nekünk ezek az édes, természetes gyönyörűségek?

CUKI VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A cukor természetes összetevőkből – cukornád, cukorrépa, nádcukor – áll. Még ha túlzott fogyasztása problémákat is okozhat, természetes forrása vitathatatlan. A cukor további természetes összetevői, mint a vas, magnézium, foszfor, kálcium és kálium az ipari előállítás során csökken, ezért érdemes megválogatni a kávénk mellé választott cukor beszerzési forrását.

Túl azon, hogy támogatjuk a helyes étkezést, a megfelelő mozgást és a kiegyensúlyozott étrendet, hiszünk benne – és gyakoroljuk is -, hogy az egészséges élet kulcsa az ésszel és mértékkel történő fogyasztás. A tudatos táplálkozás egyáltalán nem zárja ki az antikrisztusnak kikiáltott édességeket, fagylaltot, vagy akár egy természetes összetevőkből álló kandiscukrot a tejeskávéban, hiszen tudjuk, hogy pontosan ezek azok a részletek, melyek gyermekkorban édesanyánk süteményével, nagymamánk tejeskávéjával együtt rögzültek, és ha le is mondunk róluk időszakosan egy-egy cél érdekében (idióta fogyókúra, fúj, rossz, ne csináld!), az hosszú távon nem lesz fenntartható.

De miért is mondanánk le a színes, vicces, kedves és szuperfinom cukorról? Nádcukorból, természetes ételszínezékkel készült, hogy ne csak ízlelőbimbóinknak, de szemünknek és szívünknek is maradandó, kedves élményt okozva varázsoljon el bennünket. Hát lehet ennek ellenállni? És egyáltalán: akarunk?

Készült a KÁVÉ Magazinnak, Magyarország legnagyobb KÁVÉ közössége részére

kávé

Szerző: Eat, Move & Smile

logó

Photo by Pixabay & Coffeetry.hu


Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!



Watch Dragon ball super

Adatvédelem

Az eatmovesmile.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. A továbblépéssel elfogadod, hogy az oldal Google Analitycs követőkódot használ, ami bővebb tájékoztatást ad olvasási szokásaidról a magasabb szintű felhasználói élmény elérése érdekében. Az adatvédelmi információkról Itt olvashatsz bővebben.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás