08 ápr ORÁLIS ALLERGIA – HELLO TAVASZ!
HELLO ALLERGIA SZEZON!
Korunk népbetegsége az allergia, ami a jó idő beköszöntével egyenes arányban növeli az egy főre eső papírzsebkendő vásárlások számát. Az orrunk csurog, a torkunk kapar, a szemünk viszket, és ezek még csak az enyhébb tünetek, melyek bosszantóan fűszerezik hétköznapjainkat. Az allergia tüneteit már szuper hatékonyan tudja kezelni az orvostudomány, de vajon gondoltunk már arra, hogy étkezésünkkel is kordában tudjuk tartani az allergiás reakciókat?
GÖRÖGDINNYE = PARLAGFŰ
Bizonyos ételek fogyasztásakor előfordulhat, hogy a gyomnövényhez hasonlító szerkezetükből fakadóan allergiás reakciókat okozhatnak. A legismertebb és leggyakoribb a görögdinnye-parlagfű keresztallergia, aminek oka, hogy a két anyag szerkezete annyira hasonlít egymáshoz, hogy szervezetünk nem tud különbséget tenni köztük. Ebben az esetben hiába nincs még szezonja a parlagfűnek, ha nekiállunk vadul dinnyét falni, sajnos hasonló tünetekre számíthatunk, mint amikor a szomszéd a sokadik felszólítás ellenére sem irtotta ki kertjéből a parlagfüvet.
A VISZKETÉS AZ MÁS TÉSZTA
Vékony a mezsgye a kereszt-, és az orális allergia között. Míg a keresztallergia az összetétel hasonlósága miatt produkál tüneteket, addig az orális allergia a száj-, és a száj körüli nyálkahártya irritációja miatt jelentkezhet. Ilyenkor a száj, az ajkak, a szájpadlás és a garat viszkethet, duzzadhat, illetve kísérheti kellemetlen fülviszketés vagy torokszorítás is. Kiváltó oka lehet, ha cseresznyét, sárgabarackot vagy almát csemegézünk, ezért érdemes odafigyelni étkezésünkre. a tünetek enyhítésére összeállíthatunk egy saját allergia-diétát is, amihez az alábbi táblázat segítséget nyújthat.
CSAK NE HÍVJUK DIÉTÁNAK!
Nevezhetjük bárhogyan, lényeg, hogy kerüljük azokat az ételeket, fűszereket, melyek kiválhatják a nemkívánatos tüneteket. Alapvetően hasznos odafigyelni étkezésünkre, hiszen egészségünket – szívünket, testünket, fogaink állapotát – minden téren befolyásolja. Ha az ételeket a kritikus időszakokban is jól kombináljuk és a ránk nézve veszélyeseket elhagyjuk, elkerülhetjük, hogy a havi bevételünk nagyobb hányadát gyógyszerekre kelljen költenünk. Az ételek készítésekor mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy nyers állapotukban gazdagon tobzódnak bennük az allergén anyagok, de jó hír, hogy hő hatására főzéssel ezt minimalizálhatjuk.
PROFIK ÉS VITAMINOK
Együtt és külön-külön is hasznosak. Az allergia csökkenthető vitaminokkal, mint amilyen a kálcium, C-vitamin, vagy a patikában, drogériában elérhető, az antihisztaminéhoz hasonló hatóanyagú csalántea főzete. Mindemellett érdemes felkeresni profi szakembert, hogy allergiás tüneteinket megvizsgálva segítsen személyre szabott kezelésünkben, és a megfelelő étrend összeállításában.
Készült: Ezüstfény Magánklinika részére
Forrás: almapatika.hu, Google
Szerző: Eat, Move & Smile