lakástakarék

20 febr CSILLAGKÖZI KECÓ-INVÁZIÓ, VAGY INKÁBB LAKÁSTAKARÉK?

RENDET TESZÜNK A LAKÁSTAKARÉK UNIVERZUMÁBAN!

Földi halandóként a lakásvásárlás, azon belül is a lakáshitel, a lakástakarék és egyéb megtakarítások piaca sokak számára maga a fekete lyuk. A hatalmas és végtelen univerzum, ahol csillagközi barangolásunk során ugyan utunkba kerül egy-egy figyelemre méltó, megállásra ösztönző marketing-napsugár, mi mégis félve, olykor információra, biztonságra éhezve, hitünket veszítve ülünk vissza kétségeink űrhajójába.

Pénzügyi tanácsadóként célunk, hogy az elérhető lehetőségek rengetegében ügyfeleink igényeire szabjuk a világegyetem piac által nyújtott lehetőségeket, és megtaláljuk azokat a konstrukciókat, pénzügyi megoldásokat, ami számukra a leghatékonyabb, és amivel egyszerűen, érthetően és könnyen megalapíthatják saját csillag-birodalmukat.

Kilövésre felkészülni, irány a csillagközi kecó-invázió!

MIBŐL VÁLASZTHATUNK?

Ha ingatlant vásárolunk vagy felújítunk, jelenleg három – számunkra érdemi – lehetőség közül választhatunk. Ha rendelkezünk kellő mennyiségű készpénzzel, vagy pihen egy kisebb vagyon a bankszámlánkon, és most rögtön túl akarunk esni a kégli vásárláson vagy az ingatlan felújításon (mondjuk a kazáncserén), akkor vegyük meg, fizessük, ki és kalap-kabát.

Ha viszont nincs rendelkezésre álló forint összegünk, vagy úgy döntünk, hogy ésszel vásárolnánk – vagy éppen okosan újítanánk fel az ingatlanunkat -, választhatjuk a lakástakarékpénztárt, mint pénzügyi megoldást. A lakástakarékpénztár – vagy ahogy mi hívjuk: lakáskassza, LTP -, több funkciót is betölt.

DE MI AZ A LAKÁSKASSZA? ÖNMAGÁBAN, MINDEN FLIKK-FLAKK NÉLKÜL

Hát ez egy jó kérdés! Bár eléggé populáris, hiszen az elmúlt évek során szépen beépült a köztudatba, valahogy mégis sokan félnek tőle, afféle antikrisztusként tekintenek rá. Városi legendák szerint a „lakástakarékpénztár” és „megtakarítás” szavak Jehova kedves tanúiként automatikusan nyomják meg a gombot agyunk reszkető bimm-bamm csengőjén, pedig a lakáskassza egyáltalán nem félelmetes találmány, sőt!

Ha akarjuk, akkor egy klassz megtakarítás, amit egy általunk meghatározott, maximum havi 20 000 Ft-os összeggel 4-10 évig fizetve gyűjtünk az „LTP-Malacpersely” hasában, majd amikor 4 év után bármikor elérkezettnek látjuk az időt, egy bazi nagy kalapáccsal feltörjük, és kivesszük belőle az addig gyűjtögetett zsozsót, plusz a kamatokat, illetve felmarkoljuk hozzá a betett összeg 30%-át (évente maximum 72 000 Ft-ot), amit Állam Bácsi ad nekünk jófejségből. És még csak vissza sem kell adnunk. Ezt úgy kell érteni, hogy amekkora összeget beteszünk, annak a 30%-át évente pluszban megkapjuk, de ehhez minimum 4 évig etetnünk kell a perselyt. Viszont takarékosságunkért cserébe megjutalmaznak bennünket!

Mondhatnánk, hogy ez csúcs, és szakajtsuk meg az „LTP-Malacperselyt”, hogy aztán minimum 4 év után felvegyünk egy rakat pénzt, de ezt sajnos nem lehet. Mint ahogy a betett összeg is maximalizálva van havi 20 000 Ft-ban, úgy ennek fényében az évi 30%-os állami támogatás is maxolva van: 72 000 Ft-ot kaphatunk. Az viszont jó hír, hogy bár saját nevünkre csak egy szerződést köthetünk, vér szerinti rokonaink nevére viszont további szerződéseket írhatunk alá, vagyis több megtakarítást is vállalhatunk egyszerre.

MIT JELENT EZ SZÁMOKBAN?

Nézzünk egy példát.

Lakást szeretnénk vásárolni MAJD EGYSZER, van viszont lehetőségünk arra, hogy havonta 5 000 – 20 000 Ft között félretegyünk. Megkötjük a lakáskassza szerződést a magunk nevére, fizetjük az összeget minimum 4, maximum 10 évig, és amikor ezen belül úgy döntünk, hogy felmarkolnánk a pénzt, mert szükségünk van rá, lezárjuk a szerződést, és felvesszük a megtakarítás összegét, a kamatokat, és az állami támogatást.

TEHÁT A PÉLDA:

– Havi megtakarítás: 20 000 Ft

– Megtakarítási időszak: 4 – 10 év (48 – 120 hónap)

– Megtakarított összeg: 960 000 Ft – 2 400 000 Ft

– 30% állami támogatás a megtakarított összeg után: 288 000 Ft – 720 000 Ft

– Kamat: változó, szerződésben meghatározott

– Lakáscélra fordítható összeg a futamidő végén: 1 248 000 Ft – 3 120 000 Ft + kamat

MIRE LEHET KÖLTENI?

Az így megszerzett összeget úgy, ahogy van, elkölthetjük, na de nem akármire! A lakáskassza kizárólag meglévő, vagy jövőbeli lakáscélú beruházásokra használható fel, vagyis ingatlanvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre, felújításra – ahol a saját két kezünk által végzett munkálatokat is elszámolhatjuk (ésszel persze) -, futó lakáshitel kiváltására, de funkcionálhat akár önerőként is. Na ez is egy elég vagány konstrukció!

MI VAN, HA A 4. ÉVET MEGELŐZŐEN VAN SZÜKSÉG A PÉNZRE?

Ha menet közben beüt a krach, és valami oknál fogva szükségünk van a megtakarításra, a szerződést bármikor megszüntethetjük. Így az addig gyűjtögetett pénzt a kamatokkal együtt megkapjuk, de se többet, se kevesebbet. Minimum 4 évig kell havonta teljesítenünk, hogy az állami támogatás igénybe vételére jogosultak legyünk.

MI VAN, HA NEM LAKÁSCÉLRA FORDÍTJUK?

Az úgy sajnos nem pálya. Ha nem lakáscélra – vásárlásra, felújításra, hitel kiváltására költjük a megtakarítást, úgy a támogatás összegét vissza kell csengetnünk, illetve előfordulhat, hogy azokat a kedvezményeket is, amelyeket hosszú távú vállalásunkért kaptunk cserébe, mint amilyen például a nulla forintos számlanyitási díj is.

2. LAKÁSKASSZA AZONNALI ÖNERŐKÉNT, AVAGY HELLO ÁTHIDALÓ HITEL!

Áthidaló kölcsönként is hívjuk ezt a megoldást, amiben az a nagyszerű, hogy úgy juthatunk kedvező kamatozású ingatlanhitelhez akár AZONNAL, hogy a megkötött lakáskassza szerződésünket a bank kvázi fedezetként elfogadja, és hiába nem dobtunk még egy kanyi vasat sem az „LTP-Malacperselyünkbe”, a vállalt futamidőre számított összeget – vagyis a megtakarítást + a 30% állami támogatást – előre beszámítja nekünk a bank önerőként.

Így nem kell zsebbe nyúlnunk ahhoz, hogy beszálljunk egy ingatlanba. Természetesen, mint minden hitelnek, ennek is van feltétele, ami ebben az esetben kettő darab ingatlanfedezet, amiből az egyik lehet a megvásárolandó lakás, a másik pedig egy hozott ingatlan, amire a bank jelzálogjogot alapíthat. A hitelbírálaton ebben az esetben is, mint bármilyen más kölcsönigénylés során át kell esni, tehát ennek az ingatlannak sem lesz kolbászból a kerítése, viszont ez a konstrukció jó megoldást jelenthet azoknak, akiknek nincs rendelkezésre álló pénzösszegük, viszont van megfelelő keresetük, és egy plusz ingatlan aputól, nagybácsitól, bárkitől, amit fel lehet ajánlani a „Sötét Oldalnak”.

Ebben az esetben a havi fizetendőnk úgy alakul, hogy lesz egyszer a hitellel kapcsolatos törlesztőrészlet, illetve az „LTP-Malacperselybe” dobálandó megtakarítás összege.

MIT JELENT EZ SZÁMOKBAN?

A hitelszerződésenként felvehető összeg 2 800 000 Ft – 7 500 000 Ft azonnal, ahogy megkötöttük a lakástakarékpénztár szerződést, és befizettünk 1 havi díjat, 20 000 Ft-ot.

Nézzünk erre is egy példát, ami nem kőbe vésett, csak hogy lássuk, mit jelent ez nekünk számokban.

– Hitelösszeg: 7 500 000 Ft

– Futamidő: 20 év (240 hónap)

– Áthidaló kölcsön kamata: 4,99% éves fix akciós kamat

– Havi lakástakarék megtakarítás: 20 000 Ft

– Megtakarítási időszak: 10 év (120 hónap)

– Megtakarított összeg: 2 400 000 Ft

– 30% állami támogatás a megtakarított összeg után: 720 000 Ft

ÉS HOGY MIÉRT OLYAN JÓ EZ A KONSTRUKCIÓ? AZÉRT, MERT:

– nem kell az üres zsebünkben kotorászni hiába, ha lakást vásárolnánk,

– önerő nélkül be tudunk szállni egy kecóba,

– ha zsíros fizetéssel rendelkezünk, akkor a hitelkamat is alacsonyabb, akár 2,99% is lehet,

– további ingatlanok bevonásával nagyobb hitelösszeget is felvehetünk.

3. FOLYAMATOS KEDVEZMÉNYEK

A lakáskassza egy állam által létrehozott, kormányokon átívelő termék, ami bevezetése óta eddig lényegét tekintve még változatlan, ráadásul kamatadó-, és EHO mentes, és nem utolsó sorban az Országos Betétbiztosítási Alap is díjmentesen biztosítja a betétek védelmét. Az LTP-termékekhez kapcsolódó kiegészítő akciókra és ügyfélcsalogató kedvezményekre viszont érdemes odafigyelnünk, hiszen egyrészt időszakosan változhatnak, másrészt akadhatnak köztük olyan ajánlatok, amiért már érdemes megfontolni, beszálljon-e az ember egy előtakarékosságba, hirtelen lakásvásárlásba vagy felújításba, vagy akár jövőjét illetően gondoskodna saját magáról, gyerekeiről, szeretteiről.

Mert persze ezt a havi összeget feltehetnénk a piros hetesre is minden szombat délután, ahol a megtérülés fifty-fifty: vagy bejön, vagy nem. De miért tennénk ezt, ha biztonságban is tudhatjuk pénzünket, amihez olyan kiegészítő kedvezmények is társulhatnak, mint akár a díjmentes ingatlan értékbecslés, a NULLA forintos számlanyitás, a közjegyzői díj elengedése, a futamidő teljes hosszára vonatkozó, bárki számára elérhető 4,99%-os fix hitelkamat, vagy akár a zéró forintos folyósítási díj?

Az aktuális kedvezmények eltérőek lehetnek, és előfordulhat, hogy ha ezzel az írással megjelenünk a bankban, rögtön haza is zavarnak bennünket, mert nem ismerik a konstrukciót. Ezért érdemes körülnézni, és olyan pénzügyi segítséget választani, ahol valóban a mi körülményeinket figyelembe véve ajánlanak működő megoldásokat.

MIÉRT PONT A PÉNZÜGYI-PONT?

Mert pénzügyi tanácsadóként erre szakosodtunk. Hitelekkel, megtakarításokkal foglalkozunk, és a piaci lehetőségek összességét figyelembe véve ajánlunk olyan megoldásokat ügyfeleinknek, amely számukra a leghasznosabb. Az apróbetűk helyett beszélgetünk, számolunk, javaslunk és támogatunk, és olykor nemet is mondunk. Hiszen számunkra első az ügyfél, és a személyes igények kiszolgálása a lehető legtutibb pénzügyi konstrukcióval. Bármilyen csillagközi invázió esetén is!

PÉNZÜGYI PONT

Készült a LAKÁSKASSZA – PÉNZÜGYI-PONT részére

FACEBOOK // WEBOLDAL

Szerző: Eat, Move & Smile

Forrás: Lakáskassza – Pénzügyi Pont

Photo by Bench Accounting on Unsplash

eatmovesmile

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, és a LAKÁSKASSZA – PÉNZÜGYI-PONT írásbeli engedélye szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy korrekt vagy!



Watch Dragon ball super

Adatvédelem

Az eatmovesmile.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. A továbblépéssel elfogadod, hogy az oldal Google Analitycs követőkódot használ, ami bővebb tájékoztatást ad olvasási szokásaidról a magasabb szintű felhasználói élmény elérése érdekében. Az adatvédelmi információkról Itt olvashatsz bővebben.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás