eq

06 nov NEKED MEKKORA? – 1 ÉVES AZ EQ SEXY MOZGALOM!

VILÁGNAP ÉS SZÜLETÉSNAP? AZ EQ MOZGALOM 1 ÉVESEN IS TÖBB MINT SEXY!

Október 13. A nap, amikor űrkutatók, üzletemberek, művészek, sportolók, divattervezők, zenészek és egyszerű, dolgos, hétköznapi emberek együtt ünnepelnek. Hogy mit ünnepelnek a pergő dobok, ínycsiklandó falatok és gyöngyöző pezsgő kíséretében? Hát a sikert, amit az életük során érzelmi intelligenciájuk fejlesztésével elértek. A boldogságot, a lelki gazdagságot, amit a rögös és buktatókkal teli pályájukon, különböző tapasztalásaik során megéltek, és amit az EQ segítségével saját hasznukra fordítva nyitottságra, empátiára, vagyis önmaguk és mások megismerésére, megértésére cseréltek.

Ebben a szellemben vártuk a napot, hiszen Kósa Erika, Magyarország legelismertebb üzletasszonyának célja az volt az EQ SEXY mozgalom elindításával, hogy az emberek mindennapos tevékenységeik, kapcsolataik, reakcióik során felismerjék az érzelmi intelligencia fontosságát valamint azt, hogy érzelmeik koordinálásával, azok megfelelő használatával micsoda sikereket érhetnek el életük során.

FÖLDBE DÖNGÖLŐ ANTRÉ

Ahogy a Drumsters csapata ütős hangszereiket nem kímélve végigvonult az esemény helyszínéül szolgáló Europa Congress Center pazar, több száz emberrel telt rendezvénytermén, a sejtjeinkig hatoló dobzene megadta az alapot, hogy kíváncsian hallgassuk végig az érdekes és impozáns nevekkel tűzdelt, közel hat órás születésnapi programot. A tűzpirosan izzó, mesés ruhában pódiumra lépő Kósa Erika kedves köszöntőjében ugyan felkészített bennünket az érzelmi hullámvasútra, de még így utólag is azt mondjuk, több hét volt szükséges az átélt élmények feldolgozására.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_1

20 PERCES ÉLMÉNYFRÖCCSÖK

Érdekes dolog ez az EQ. Azt mondják, tanulni nem lehet, ez velünk születik. Ha megvan bennünk legalább a szikrája, az már fél siker. Hiszen ha megszerezni nem is lehet, fejleszteni mindenképp. Az életünk szinte minden pillanatában alkalmazhatjuk, még azokban is, amelyekről nem gondolnánk, mekkora segítséget nyújt. Az orvos és pszichológus dr. Várkonyi Andrea, mint az esemény házigazdája, első vendégével, Szép Veronika paralimpikonnal folytatott beszélgetése tökéletes példa volt erre. A 16 éves korában, egy kosárlabda meccs után agyvérzést szenvedett lány arról mesélt, hogyan kezdte életét a nulláról és miként vált sikeres paralimpikonná.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_2

Milyen érdekes ezt olvasni így, egy mondatba tömörítve. Mennyire egyszerűnek tűnik, nem igaz? De vajon átérezzük-e jobban, ha azt mondjuk, hogy ez a lány nemcsak fiatal és gyönyörű, de az egész teste folyamatos, huszonnégy órán át tartó remegéstől szenved? Vajon megmozdul-e bennünk valami, amikor arról a benne buzgó ismeretlen erőről mesél, amivel nap, mint nap ébred, és amivel önmagát győzi meg, hogy élni akar és nem pedig túlélni? Vajon képesek vagyunk-e belegondolni abba, micsoda munkát és erőfeszítést jelent az ő képességeivel megülni egy lovat, irányítani, fékezni, hajtani, ugratni, és díjlovaglásban világszinten érmet szerezni? És vajon tudjuk-e, milyen lehet az, amikor az állattal, aki olyannak fogadja el őt, amilyen, és akit azért szeret, mert nem ítélkezik, több hete tartó „kapcsolati válságot” él át, mert a ló éppenséggel megsértődik…

Érzelmi intelligenciánk az, ami meghatároz bennünket. A nyitottság, mások megértése, az elfogadás és a beleérző képesség. Mert bár Veronika mosolyogva mesélte, hogy a legnagyobb problémát számára a napi sminkelés jelenti, a történet hallatán mégis kicsit megfacsarodott a szívünk, majd amikor desszertes villájával egymaga küzdött az EQ SEXY születésnapi csokoládétortájával, csak álltunk és tengermély tiszteletet éreztünk.

A MEGOLDÁS MI MAGUNK VAGYUNK

Érzelmi intelligenciánk számos betegség, fizikai és lelki megrázkódtatás során segíthet át bennünket, amiről immár sokadik alkalommal beszélt Őrfalvy Gusztáv, aki nemcsak 160 kilóról lefogyva küzdött meg drogproblémáival és járta meg a poklok poklát, de diszlexiásként és diszgráfiásként „Két világ között címmel saját könyvet is írt tanulságos történetéről. Abban, hogy az ember sok esetben saját maga is felelős betegségeinek előidézésében, teljes mértékben egyetértett Kocsis Gábor űrkutató mérnökkel, aki a storke-ból felépülve alapvetően változtatott élethez való hozzáállásán, és felismerve félelmeit, csökkentve a munkája okozta stressz-faktort, immár tudatos életet élve töretlenül, hatalmas követői bázissal vezeti népszerű, hasznaldfel.hu blogját.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_3

Gondolkodásmódunk, életszemléletünk változtatásával – még ha nehéz és lassú folyamatnak is tűnik, ahol természetes, hogy vannak visszaesések – a két férfi megerősített bennünket, hogy igenis képesek lehetünk elérni azt az állapotot, amelyben kényelmesen és boldogan élhetünk.

HOGYAN KEZELJÜNK MÁSOKAT?

Bár a rendezvény beharangozása során többféle aspektusból olvashattunk érzelmi intelligenciával kapcsolatos bejegyzéseket az EQ SEXY Facebook oldalán, a pódiumra pórázon érkező fekete labrador megjelenésére mi sem számítottunk. Az állatok világnapja alkalmából ugyan olvashattunk korábban arról, hogyan bánjunk soklábú barátainkkal, most viszont, a születésnapi fényekkel megvilágított emelvényre a kutyus mégsem saját maga miatt érkezett. A pórázt gazdája, a 8 évvel ezelőtt látását vesztett Kurucsai Szabolcs, az Árbóc Egyesület vezetője fogta, aki célként tűzte ki, hogy az alapítvány nagyköveteivel és természetesen a gombszemű, szuper cuki Elvis-szel megtanítják az embereket arra, hogyan segítsenek és miként viselkedjenek látássérült társaikkal. Hogy többféle szempontból is impulzust kapjunk, a beszélgetéshez Karvai Sándor is csatlakozott, aki függetlenül attól, hogy születése óta nem lát és azt sem tudja, milyenek a színek, fittyet hányva képességeire – vagy éppen tudatosan használva azokat? – autót, jetskit és most már a Guinness rekordot is magáénak tudva, motort vezet.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_4

Hogy hol játszik szerepet a vakok, látás-, hallás-, és egyéb sérüléssel élő emberek életében az érzelmi intelligencia? A mindennapokban. A tömegközlekedés során elszenvedett nehézségek, a munkahelyi visszautasítások, a „dolgozó” Elvist lépten-nyomon simogatni akaró, vagy az ódzkodó, másságtól félő, elutasító emberek reakciói kapcsán. Mert ha segíteni akarunk, meg kell tanulnunk, hogyan csináljuk. Ehhez kérdezni kell, kommunikálni, nyitni a másik felé, átérezni és megérteni. Megérteni azt, hogy attól, mert valaki bármely emberi funkciójában korlátozott, attól még egyformák vagyunk: emberek. Megtanulni azt, hogyan és milyen kérdést tegyünk fel, amivel segítjük, támogatjuk azt, aki rászorul, vagy éppen miként fogadjuk el, ha nincs szüksége ránk. Tudatosan kell fejlesztenünk magunkat, gyermekeinket, amihez egy tizedmásodperces „like” vagy egy „megosztás” a Facebookon már nem elég.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_5

EQ A MŰVÉSZETBEN

Frenetikus volt, ahogy Náray Tamás az általa festett képen keresztül vezetett be minket a természetesség, a művészet által közvetített energia és a tehetség érvényre juttatása kapcsán az érzelmi intelligencia jelentőségébe. Miközben hallgattuk a divattervező és író parádés előadását és jobbra-balra döntögetve fejünket elmerengtünk színpompás festményén, igazat kellett adjunk neki abban, hogy akárcsak a művészetben, az életben is igaz: olykor hátra kell lépnünk, meg kell látnunk és tennünk kell azért, hogy sikereket érjünk el. A sikerhez, ahogy mondja, szerencse is kell, de ha nincs tehetség, a szerencse lássuk be, mit sem ér. A felismerés nem kellemes, de kizárólag önmagunkért tesszük, melyhez EQ-ra és nagymértékű önismeretre van szükség.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_6

Az érzelmi intelligencia nem véletlenül jelenik meg a művészet különböző ágaiban, hiszen az érzelmi készségek fejlődésében, a kifejezési eszközök fejlesztésében az EQ meghatározó szerepet játszik. Viola Melindát, a Violinda Design tulajdonosát és tervezőjét is ez motiválja az újrahasznosított újságokból készített táskakollekció gyártása során, hiszen nemcsak a környezettudatosságot tartja kiemelten fontosnak a napjainkban hatalmas pazarlással és hulladéktermeléssel vádolt divatiparban, de csapatába is fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű embereket választ, akiknek nemcsak megélhetését, de az alapanyagok hajtogatásával finommotorikus mozgásuk fejlődését is biztosítja.

FRISSÍTŐ EQ

A rendezvény szendvicsekkel, frissen sült pogácsákkal, süteményekkel tarkított szüneteiben a szervezők gondoskodtak arról, hogy a művészet jegyében – még ha észrevétlenül is -, optikai frissítőként magunkba szippantsuk az EQ-t. Hogy hogyan? Míg a frissen főzött kávét kortyoltuk a hófehér abrosszal borított bárasztalok mellett az Europa Congress Center halljában, addig Radányi Norbert Bartendaz csapata a medence közelében elhelyezett eszközökön ámulatba ejtő, saját testsúlyos gyakorlatokkal nyűgözte le a vendégeket. Mint ahogy azt később a világhírű parfümőr, Zólyomi Zsolt beszélgetéséből megtudtuk, a szülinapos az illatokat sem bízta a véletlenre, ugyanis a helyiségek kellemes illatát biztosító parfümöt, mely a Kósa Erika Akadémia saját illata is egyben, szintén az egyetlen magyar orr tervezte.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_7

Az előadások, pódiumbeszélgetések bőven adtak témát, hogy a köztes szünetekben a gazdagon megrakott asztalok mellett néhány szót váltva megosszuk egymással élményeinket, és közben kielemezzük, beazonosítsuk a két gasztroblogger, Vereb Adrienn szuperélelmiszerekről és Kovács Zita gyöngyöstarjáni borász gasztronómiáról alkotott véleményét. Ahogy az előadások színvonalában, úgy a professzionális vendéglátásban sem volt hiba, ugyanis a szervezők maximális figyelmet fordítottak arra, hogy a széles körű választéknak és a felszolgálók figyelmességének hála mindenki jól érezze magát. Egy vega szendvics jobbról, egy tojáshabos madártej balról, és mire mindenből csippentettünk annyit, hogy kényelmesen jóllakjunk, már folytatódott is tovább a show.

AZ EQ A SPORTBAN IS SEXY

Az EQ vonatának kényelmes üléseiben ismét helyet foglalva egy igazi sztárt köszönthettünk a színpadon. A mára klasszikusnak számító, védjegyévé avanzsált szürke melegítő nadrágját Király Gábor még ha nem is akasztotta szegre, a szombathelyi válogatott labdarúgókapus hatalmas ovációnak örvendve lépett fel a csinos házigazda, dr. Várkonyi Andrea mellé az emelvényre. Kíváncsiak voltunk, vajon egy futballjátékos életében, aki nem vágyott többre, mint hogy jó kapus legyen, miként játszik szerepet az érzelmi intelligencia, és nagyokat hümmögtünk, mikor a sport által formált gondolkodást és a csapat érzelmi dominanicájának meghatározását hozta fel erre példának. Igen. Az EQ valóban mindenhol ott van. A sportpályán, a manikűrollóval nyírt műfűben, a fekete-fehérre mázolt kapuban mezbe bújva áll és arra vár, hogy kezelje a szurkolók által gerjesztett érzést, befolyásolva ezzel a játékot, a játékosokat és az eredményt.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_8

Más megvilágításba helyezve a sport és az EQ kapcsolatát Vadas Mihály filmrendező és egyetemi tanár, a tai chi mestere, többszörös világ-, és Európa bajnok metafizikai megközelítésből magyarázta el nekünk a test és a mozgás, vagyis a tai chi fizikai és mentális egészségünkre, gondolatainkra gyakorolt jótékony hatását, mely túl azon, hogy kitűnő önvédelmi rendszer, a személyiségfejlesztés szempontjából is kiemelkedően eredményes. A tai chi, elmondása szerint, a test tudatosítása és az elegancia ötvözete, melynek 70%-át az érzelmeink veszik igénybe. Érdekes gondolatokat hallhattunk, hiszen a tanítás szerint fejlődésünk érdekében a finom érzéseknek teret kell engednünk, és nem szabad hagynunk, hogy a gondolataink elnyomják azokat. De vajon mi történik akkor, amikor érzelmi intelligenciánkat gondolati síkon fejlesztjük?

MIT MOND A SZAKMA?

Karaszi Andrea elemző közgazdász, mediátor és coach előadásából megtudtuk, hogy a kutatások eredményei, melyek során általános és IQ zseni diákokat vizsgáltak, azt mutatják, hogy az alacsonyabb IQ-val rendelkező fiatalokból sokkal sikeresebb felnőttek váltak, mint a magas intelligenciahányaddal rendelkező nebulókból. Habár az egyik nincs meg a másik nélkül, vagyis az IQ természetesen befolyással bír sikereinkre, a ’90-es évek óta folytatott megfigyelések mégis azt mutatják, hogy a magasabb EQ-val rendelkező diákok felnőtt korukra kiegyensúlyozottabb és boldogabb életet élnek.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_9

A fiatalok boldogulásához szükséges közösségi és érzelmi képességek fontosságát Bereczki Enikő generációs szakértő, a Pán Péter, Stop! blog tulajdonosa is kiemelte, hiszen a „Z” generáció, vagyis a digitális nemzedék a virtuális kommunikációt előnyben részesítve már Gif-eket, emojikat és meme-eket küld érzelmeik kifejezéseként, mely erősen magával vonja a generációk közötti kapcsolatok kezelésének szükségességét. A technológiai fejlődés okozta modernizáció bár alapvető részét képezi a felnövő generációnak, a fiatalok bizonyos kort elérve mégis felismerik ennek ürességét és a valós érzelmek szükségességét.

A reakciók megértése, a szeretet kimutatása és megélése, az értelmetlen dolgok felismerése és elkerülése, a munka szeretete és az alázat. Ilyen és ehhez hasonló gondolatokat fogalmazott meg a közös ambíciójú, hasonló gondolkodású embereket maga köré szervező Tudatos Fiatalok Közössége, akik felismerték a digitális világban rejlő lehetőségeket, ezzel együtt azt is, hogy ennek folyományaként milyen érzelmi hiányosságokat szenvednek. Klassz volt hallgatni, ahogy a Pilipár Boldizsár, Tóth Gábor és Soós Dávid beszélgetésébe bekapcsolódó Kárpáti Rebeka, a fiatal és sikeres médiavállalkozó is az érzelmek fontosságáról, azok kifejezéséről mesélt, ami nagyban meghatározza a közösségi médiában folytatott kommunikációját is, hisz mint ahogy a TFK tagjai, úgy ő is hasonló felelősséget érez a hozzá hasonló fiatalok közösségi erővel történő iránymutatásában, tanításában.

AZ EQ SEXY! NEKED MEKKORA?

Tette fel a kérdést Kósa Erika, majd kárminpiros ruhájában elegánsan helyet foglalt, feltette olvasószemüvegét és bársonyos hangján egy igen tanulságos mesét mondott nekünk a konc húsról és a telhetetlenségről. Bár a történet az időszámításunk előtti 6. századból való, be kellett ismernünk, hogy annak mondanivalója napjainkra is igaz. Hiszen ahogy a telhetetlen ebet is cselekvésre késztette a nagyobb szerzés reménye, úgy határoznak meg bennünket is tetteink. Ahhoz pedig, hogy életünket kiegyensúlyozottan éljük, és lehetőleg ne járjunk pórul, mint a telhetetlen eb, meg kell ismernünk önmagunkat és meg kell tudnunk határozni, hogy mitől vagyunk boldogok. Az érzelmeink felismerése, azonosítása és megértése ugyanis elengedhetetlen a saját és társas kapcsolataink kezelésében.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_10

Ezt a gondolatmenetet folytatta kirobbanó előadásában Szántó Ferenc, a Kósa Erika Akadémia trénere, aki 5 hónappal ezelőtt született második gyermeke kapcsán a férfias érzelmeket és a férfi-nő kapcsolatban betöltött szerepeket vette az EQ világnapja, és az EQ SEXY mozgalom 1 éves születésnapja kapcsán górcső alá. Miután az egymásra figyelés, az egymással szemben támasztott elvárások, a megfelelési kényszer és az egymás iránti érzések, élethelyzetek kelezése során is egyre meghatározóbb szerepet játszik érzelmi intelligenciánk, úgy a férfiak számára is kiemelten fontos az edukáció, hiszen természetüknél fogva, ha nincs kommunikáció, akkor az érzelmi fejlődés is stagnál. A Férfiak Klubját vezető Bedő Imre ebből a célból hozta létre független társadalmi szervezetét, hogy irányt mutatva a férfi társadalomnak, az erkölcsi alapokat megszilárdítva segítsen megerősíteni a családi egységeket és a férfi-női kapcsolatokat. Hiszen ha nincs megfelelő minta, akkor véleménye szerint sajnos fejlődés sem várható, éppen ezért tartja szükségesnek, hogy írásaikkal, rendezvényeikkel utat mutassanak a férfiasság gyökereihez, hogy ők is megértsék és elfogadják a világ változásait, megtartva a valós férfi értékeket.

EQ A ZENE HULLÁMHOSSZÁN

Hány fontos témakör, milyen sokféle megvilágítás, ahol mind felmerül az érzelmi intelligencia fontossága, elemi szerepe mindennapjaink során! És mégis, hiába eveztünk dallamosabb vizekre, Mujahid Zoltán, Vásáry André és a magyar versenytáncos, Angyal András beszélgetésekkel egybekötött produkcióiból továbbra is ezt éreztük. Hiszen a dalokat, az éneklést és a táncot szintén emberi érzéseink befolyásolják, akár előadóként kívánunk hatni a közönségre, akár hallgatóként utazunk a zene érzelmekkel párnázott hullámvasútján. A rendezvény záróakkordjaként méltó befejezést jelentett a Finucci Bros Quartet által adott mini jazz koncert, melyben igen megható volt, ahogy az énekes Balogh Roland megköszönte mentorának, Kósa Erikának és férjének a sikereik elérésében történő közreműködést és támogatásukat.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_11

AZ EQ CSOKITORTÁVAL IGAZÁN SEXY!

Ahogy a koncert végén felcsendült a „Boldog szülinapot!” jól ismert ünnepi dala, hatalmas zsúrkocsin gördült be az óriási, születésnapi csokoládétorta. Hogy a több órányi élménydömping, az érzelmek széles tárháza vagy pusztán maga az ünnep volt az, ami ezt kiváltotta, máig sem tudni. De mi, vagyis a rendezvény több száz résztvevője megannyi élménnyel, tudással, pozitív impulzussal és mérhetetlen mennyiségű érzelmi útravalóval a szívünkben daloltunk együt a Finucci fivérekkel ott, az ECC rendezvénytermében felállva, tapsolva.

Cikk15_Egyevesazeqsexymozgalom_12

Értelem és érzelem. Ezt jelenti az EQ. Mi pedig köszönjük szépen a meghívást, hogy együtt ünnepelhettünk, és nagyon boldog születésnapot, egyben további sikereket kívánunk!

 

 

Szerző: Szécsényi Réka

eat

Fotók: Körtvélyesi Dominika fotográfus

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, és a Kósa Erika Akadémia írásbeli engedélye szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy korrekt vagy!



Watch Dragon ball super

Adatvédelem

Az eatmovesmile.hu oldal süti fájlokat (cookie-kat) használ szolgáltatásai biztosításához. A továbblépéssel elfogadod, hogy az oldal Google Analitycs követőkódot használ, ami bővebb tájékoztatást ad olvasási szokásaidról a magasabb szintű felhasználói élmény elérése érdekében. Az adatvédelmi információkról Itt olvashatsz bővebben.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás