15 febr TUDTAD EZT A PIZZÁRÓL?
Munka közben a legegyszerűbb ebéd, amit a motoros futár fél óra alatt a laptopod mellé pattint, de a sörözős-meccsnézős programhoz is tuti kiegészítője az estének. Ezerféle változatban ismerjük, szeretjük, tömjük és képtelenek vagyunk megunni, de vajon ismerjük mi valójában ezt a szuper egyszerű, otthon is könnyen elkészíthető csemegét? Tészta, szósz és feltét. Az alapok egyszerűek. De hogyan lesz belőle ropogós szélű, ínycsiklandó pizza?
VÁSÁROLJ TÉSZTÁT!
A pizza alapja, szíve és lelke a tészta. Ha vastag, nyúlós és nem sül át rendesen, az maximum önvédelmi fegyverként teljesíthet jó szolgálatot, viszont ha nincs kedved a gyúrással járó macerához, vásárolj! Itthon már néhány helyen elérhető a boltok hűtőjében előre begyúrt pizza tészta, amit otthon már csak nyújtani kell, viszont az is megoldás lehet, ha kedvenc pizzázódba betérve megvásárolod a nyers tésztát. Nyilván drágább lesz így, mintha kész pizzáért fizetnél, de az élmény, hogy magad készítheted a család kedvencét, még ha nem is vagy konyhatündér, megfizethetetlen! Ha egyszerre nagyobb adagot vásárolsz de nem sütöd ki mindet, dobd be a fagyasztóba, és használd fel később!
OLAJAT IGEN, LISZTET NEM!
A tésztának rugalmasnak, könnyűnek és könnyen nyújthatónak kell lennie. A pizza tészta gyúrásánál sokan ott rontják el, hogy túl sok lisztet használnak ahelyett, hogy olajjal könnyítenék az állagát. Ha igazi olasz ropogós tésztát szeretnénk sütni, fogadjuk meg ezt a tanácsot, és vegyünk vissza a lisztes lendületből.
PARADICSOMSZÓSZ PARADICSOMBÓL?
Sima ügy! Ha nem szeretnénk pepecselni a szósszal, megteszi az üveges is, bár ha van egy kicsivel több időnk, amit a pizza készítésére tudunk szánni, érdemes friss paradicsomból, hagymából, némi friss fűszerrel megbolondítva bazsalikom, oregano, só és bors hozzáadásával összerottyantani egy egyszerű, és mégis zseniális alapszószt.
HAGYD AZ EXTRÁKAT!
Tény, hogy a legfinomabb ételek a tökéletes alapanyagoktól teljesek! Egy otthon sütött pizza esetében viszont érdemes körülnézni a hűtőszekrényben, mi az, amit feltétként rá tudunk halmozni. Miután magunknak készítjük, kísérletezhetünk különböző zöldségekkel, sonkával, szalonnával, az előző napról megmarad sült oldalassal vagy egy darabka parmezánnal, igazából hogy mi kerül az otthoni pizzánkra, csak a saját képzeletünk, és a hűtő-kapacitásunk szab határt. Ki tudja? A nagy kísérletezésben az is előfordulhat, hogy új sziget születik a pizza-tenger végtelen vizének közepén?!
A nagy pakolgatásban arra azért érdemes figyelni, hogy az igazi pizzára biztosan nem kell annyi cucc, mint amennyit elsőként gondolunk!
FORRÓ LEGYEN A KATLAN!
A nyújtás-pakolás alatt adjunk egy kis kakaót a sütőnek, amit célszerű beizzítani legalább 20 perccel azelőtt, hogy betesszük legújabb kreálmányunkat sülni-süldögélni. Előmelegítésnél nyugodtan csavarjuk maximumra a hőfokot, majd sütésnél vegyük azt vissza de ne feledjük: minél forróbb a sütő, annál jobb a pizza!
SÜSD FEL MA!
Ha az önmegvalósítás hevében egy hadseregnek is elegendő pizzát sikerült legyártanunk, de az alakulat valamiért elkerülte a bázist, ne aggódj, csak melegítsd újra a pizzát! Felejtsd el a mikrót, attól csak szottyos és nyúlós lesz az előző napról megmaradt tészta-csoda, viszont ha a szekrényből előrántasz egy teflon bevonatú serpenyőt, minimális olaj felhasználásával tuti ropogósra fel tudod sütni! Így a pizzád sem vész el és szerencsére át sem alakul!
Ha nincs kedved molyolni a pizzával és már a Valentin-napi szerelmes-szíves lelkesedés is oda, mi a hét minden napján reggeltől estig állunk rendelkezésedre, hogy elkészítsük kedvenc variációdat.
Szerző: Eat, Move & Smile
Forrás: Fotó / Pinterest
Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülünk! Ha szívesen felhasználnád, kérünk, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző írásbeli engedélye szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönjük, hogy korrekt vagy!