03 júl EGÉSZSÉGES GYÜMÖLCS? A NAGY ÁTVERÉS!
5 KALÓRIABOMBA GYÜMÖLCS, AMINEK SOSE HIGGY!
Szögezzük le: a gyümölcs alapvetően jó. Ezzel traktált anyám engem is évekig, de akármennyire próbált meggyőzni arról, hogy a gyümölcs egészséges, a gyümölcs jó, kizárólag egyetlen egy esetben adtam be neki a derekam: amikor megpucolva, felkockázva-karikázva, kistányéron villával szervírozta fotelben ülő testem és az éppen aktuális kedvenc sorozatom közé, nekem éppen szemmagasságban. Egyébként a gyümölcsöt tagadtam, és szent meggyőződéssel vallottam, hogy az nem étel.
Mert amikor a gyerek szombaton a konyhában a pörköltalap illatát szippantja az orrába és arra vágyik, hogy a friss kenyérrel tunkoljon egy ordas nagyot a zsíros-hagymás üvegesre párolódott kincsből, amihez már foga alatt érzi a roppanó csemegeuborka ízét, akkor a gyerek az nem arra a válaszra vágyik, hogy „Ha éhes vagy fiam, egyél meg egy almát!”. Nyilvánvaló, hogy alapvető nézetkülönbség alakult ki a gyümölcsök és köztem, és erős fenntartással kezeltem a természet bokron-fán termő kincseit.
Direktben fáról-bokorról enni viszont mindig is szerettem. Az úton caplatva, bicikli nyergéből felnyúlva bírtam a gyümölcsöt, mosatlanul persze, és ennek a szenvedélyemnek a mai napig, ha tehetem, hódolok. De vajon melyek azok a gyümölcsök, amiről azt gondoljuk, hogy szuper egészségesek pusztán azért, mert „gyümölcs” és akkor az úgy oké? Miközben a benne található magas cukortartalom miatt, még ha betartjuk az életmódváltás sarokpontjait, tízóraira is multigáz és egyáltalán nem oké, mert akár már egy maréknyival is kimeríthetjük az arra a napra rendelt szent-cukor evangélium mennyiségét.
AVOKÁDÓ
Nem kell hörögni, az avokádó az gyümölcs. Nem is akármilyen, részemről imádom a fura ízét főleg pirítóson. Ha eljut odáig, hogy guacamole legyen belőle, az még tutibb, de ritkán fordul elő, általában kettébontom, és kiskanállal nekiesve az egészet felfalom. Az avokádó tele van vitaminnal és rostokkal, magas a fehérje- és olajtartalma, de tudni kell, hogy a gyümölcs kb. 25%-a zsiradék. Éppen ezért óvatosan kell vele bánni, és a fogyasztását érdemes inkább reggelire vagy ebédre időzíteni.
FÜGE
Az érett, puha, trutymós füge igazi nyári – őszi csemege, viszont egy darabban kb. 8 gramm szénhidrát áll lesben, hogy cukor formájában támadást indítson szervezetünk ellen. A gyümölcscukor természetesen még mindig jobb forrás, mint a finomított cukor, így ha azon megy a vekengés, hogy mit tegyek a reggeli zabkásámba vagy a szuper egészséges sütibe, cukrot vagy fügét, akkor természetesen az utóbbira esik a választás, az is inkább lekvár formájában. Hiszen ha az ember fia-lánya figyel az étkezésre és jókor eszik jót, akkor azért a füge is #férjenbele olykor a menübe, de mindenképp figyelni kell az extra cukortartalomra.
ASZALT GYÜMÖLCSÖK
Amikor délelőtt csak úgy leülök csemegézni egy zacskó aszalt szilva vagy datolya mellé, és hümmögve arra gondolok, milyen mocskos egészségesen étkezem, merthogy mégiscsak gyümölcsöt falatozom, akármennyire is könnyfakasztó beismerni, baromira tévedek. 10 deka aszalt gyümölcsben – vegyük mondjuk a szilvát – ugyanis 240 kalória, és 50-60 gramm szénhidrát is tobzódik, szemben nyers társával, ami kb. 12 kalóriát és kb. 3 gramm cukrot tartalmaz. Azért az nagyon nem mindegy!
SZŐLŐ
A szőlőt nem bántjuk, rozé fröccs lesz belőle, gyümölcscukor tartalmát nem firtatjuk, szeretjük. A szőlőcukor viszont már érdekes, hiszen mind szénhidrát-, mind kalóriatartalmát tekintve az eget veri, de éppen ezért tökéletes megoldás is, ha éppen az ájulás szélén egyensúlyozunk mélybe zuhant vércukorszintünk miatt. Mert mondjuk edzés előtt nem ettünk. Csak azért viszont, mert ki van rakva a pultra és mert szimplán „van”, azért ne faljuk orrba-szájba, arra ott van inkább egy jó fagyi!
KÓKUSZRESZELÉK
Már maga a kókusz majszolása is veszélyes, hát még a kókuszreszeléké! Önmagában nem szoktam fogyasztani, viszont süteménybe vagy a zabkásába kerülhet, pontosabban került addig, míg a 10 dekában található 660 kalória ki nem égette a retinám a kalóriatáblázatban. Szénhidráttartalma a 7,4 grammjával ugyan alacsonynak számít, de az a zsírmennyiség, ami a kókuszban van, azért kiveri a biztosítékot. Ugyanez van a kókusztejjel is, amit mindenféle nyali-fali gyümölcsökkel nagy előszeretettel fotóznak és posztolnak a közösségi média felületein a lelkesek, amivel nincs is semmi gond, hiszen tényleg hívogatóak és hát a mesés íze sem kérdéses, na de ami zsírt ezzel beviszünk a szervezetünkbe, az talán még a szombati, friss kenyérrel tunkolós pörköltalapot is veri!
Szerző: Eat, Move & Smile
Photos by Eat, Move & Smile
Cover Photo by Maja Petric on Unsplash
Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!