02 júl TOTÁL IDEGBE’ VAGY A FOCIMECCS ALATT? RÁGCSÁLJ EGÉSZSÉGESET, OKOSAN!
EZT ROPOGTASD A FOCIMECCS ALATT!
Simán találok száz okot, hogy a focimeccs nézése közben miért KELL az ember fiának és lányának mindenféle hulladék kaját magába tömnie. Azért, mert ebben szocializálódtunk, mert ezek érhetőek el könnyen a boltok polcain, mert jó rágcsálni, mellé pedig lenyomni egy-két (sok) korsó sört, rozé fröccsöt, vagy egy jóféle háziszőttest mondjuk szilvából. Vagy éppen dióból. Ha egy-egy estéről van szó, arra még fel sem csúszik a szépen ívelt szemöldök, hiszen arra készült a #férjenbele. De mi történik egy VB alatt, ami egy teljes hónapig tart? Bár a 2018-as foci világbajnokság felén már túl vagyunk, ha már unod a fél méterre kiálló hasad, és attól tartasz, hogy oda lett a nehezen megszerzett beach body, talán még nem késő néhány egészségesebb rágcsára váltani.
ROPOGTASS OKOSAN!
A tévé-kanapé-konyha Bermuda-háromszögének központjában általában a rágcsa áll, abból is a totál egészségtelen túlsózott, fűszerezett, olajban sült variációk, amelyeknél valójában jót tettek nekünk azzal a gyártók, hogy csak negyedéig töltötték meg a zacskót. Az a kevés viszont, ami benne van, tudjuk jól, nem azért készült, hogy támogassa az életmódváltást és egészségesen együnk, hanem hogy minél több fogyjon belőle, mert lássuk be, baromi finom!
A rágás élményét nem lehet elvenni egy focimeccstől sem, viszont ha buzog bennünk a vágy, érdemes olyat választani, ami az egészségünknek kevésbé árt. Jöhet a szotyi, a tökmag, a pirított mandula vagy a dió és a kesudió, ezek ugyanis bár olajban gazdag magok, tele vannak hasznos ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A pörkölt sós mogyorót szándékosan nem említem, azt jobb elkerülni, helyette viszont az előzőekből nyugodtan lehet fogyasztani.
MAGOS RÚD VAGY KÉT TEPSIVEL
Ha a sört még nem is cserélted le citromos szódára, ami mellé szintén kiváló néhány tálca sós rúd, készülj fel előre, és süss néhány tepsi egészséges magos rudat a meccsre! Az elkészítéséről ITT OLVASHATSZ. A magos rúddal gyakorlatilag falhatod az egészséget, mert bár szénhidrát az van benne gazdagon, de összetételét tekintve mégiscsak zabból készül. Ez azt jelenti, hogy jó szénhidráttal tömöd magad tele, ami sokkal tartalmasabb és felszívódás tekintetében is hasznosabb, ráadásul kellően sűrű ahhoz, hogy ne tudj akkora mennyiséget magadba tömni, mint a fehér lisztből készült változatból. A benne található magok szintén egészségesek, így ezzel a rágcsával – még ha a gyúrás-nyújtás miatt kicsit macerásnak is tűnik – biztos, hogy nem lősz kapufát a „diétád” során. (Diéta nincs, életmódváltás van! A szerk. megj.)
ROPOGÓS ZÖLDSÉGEK MÁRTOGATÓSSAL
Juuuujjjj, hát ez a nagy kedvenc, tényleg zseniál, hiszen gyorsan elkészül, a nap bármelyik szakában lehet tolni, akár reggeltől estig megállás nélkül. Ehhez csak sok zöldség kell – répa, uborka, cukkini, zellerszár (vesszőre vigyázni!), jégcsapretek, karalábé, pritamin paprika. Ezeket egyszerűen csak meg kell tisztítani, hosszában csíkokra vágni, és már lehet is a különböző szószokba dugdosni. A mártogatóst simán otthon is el lehet készíteni, ami a boltihoz képest szintén egy adu ász, mert legalább tudjuk, hogy mit eszünk. Legalábbis nagyjából. Az elkészítés ideje kontra ízélmény konstellációban személyes kedvencem a fűszeres tejföl, a padlizsánkrém és a sós-borsos olívaolaj+balzsamecet kombó, de millió féle egyszerű mártogatós recept található már az interneten is.
A CHIPS AZ ISTEN
Sokunknak a rágcsa egyet jelent a chips folyamatos ropogtatásával. Meg kell ezt érteni. Az élhető és testileg-lelkileg sikeres életmódot szem előtt tartva szerencsére ettől sem kell elbúcsúzni, le van ez tesztelve, hiszen a zöldségek egy része erre is tökéletesen alkalmas. Jó, hát nem lesz meg a mekis élmény, viszont a hajszálvékonyra vágott, tepsiben sütött zöldségekből szintén bármennyi fogyasztható ráadásul bármikor, így összességét tekintve viszi a pálmát és sokkal nyerőbb, mint a gyorséttermi változat. Miután a chips nekem élhetetlen majonéz nélkül, dörrentek hozzá egy keveset a flakonból, bár a házi majonéz is percek alatt készen van némi olajból, tojássárgájából, sóból, borsból, pici citromléből és mustárból. De én ehhez lusta vagyok, úgyhogy kinyomom a flakonból. Nekem erre van a #férjenbele!
Az édesburgonya manapság elég nagy sztár a zöldséges pulton – és az enyémen is -, mert nagyon finom, gyorsan elkészül, és tartalmas, hamar jól lehet lakni tőle. Ebédre eszem, mert sok benne a szénhidrát – tehát vacsorára már nem -, de mellette legyen szólva, hogy lassan szívódik fel, vagyis tökéletesen megfelel az „Egyél és fogyj!” princípiumainak: a A Nagy Életmódváltás Receptjének. Az édesburgonyát tepsiben is, grillen is lehet sütni, sőt, chips formájában is tökéletes, úgyhogy foci VB ide, hajnalig tartó majszolás oda, az egészséges rágcsálás többé már nem is lehet kérdéses!
Szerző: Eat, Move & Smile
Photos by Eat, Move & Smile
Cover photo by Pexels
Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!